top of page
Zoeken

Living Low-Toxic

Bijgewerkt op: 10 jan.

Etherische Oliën: Zelfzorg uit de natuur

Ik gebruik sinds 15 jaar essentiële oliën voor mijn gezin dankzij, en op aanraden van mijn schoonzus. Zowel voor luchtkwaliteit, als het maken van eigen massage-olie, als voor sportblessures, misselijkheid, hoofdpijn,...Mijn eerste-lijn farmacie, samen met groene klei. De laatste weken ben ik druk bezig om verkoudheden en kriebels in de keel op te lossen bij de kinderen en mezelf. Ik zal wellicht niet de enige zijn. Vandaar dat ik in deze blog de etherisch olën en toxines wil bespreken..

Heb jij al eens stilgestaan bij de trendy termen zoals "Low-tox"? Heb je je erin verdiept en gezocht naar mogelijke oplossingen? Hier deel ik graag mijn bescheiden mening en een beetje basisinformatie.

Ik geloof in de kracht van de natuur, al zal ik nooit roepen dat het alles op kan lossen. Essentiële olieën behoren tot de krachtigste bestanddelen die de natuur voortbrengt. Het zijn unieke synergieën van plantaardige inhoudsstoffen die de essentie of de ziel van een plant uitmaken en die eigenschappen vertonen die niet terug te vinden zijn in chemische medicijnen. Dat betekent ook dat ik bewust geen etherische oliën gebruik uit winkels die vaak weinig kosten, dat is namelijk geen zuivere kwaliteit. Wanneer ik producten inadem en ze op mijn huid gebruik ga ik voor kwaliteit. De huid is namelijk ons grootste orgaan.

In de wirwar van het dagelijks leven hoor ik velen beweren dat ze geen tijd hebben om zich te verdiepen in het vermijden van toxines. Sommigen vinden het te prijzig, terwijl anderen simpelweg denken dat het niet nodig is omdat ze toch al gezond zijn. Begrijpelijk, nietwaar?

Aan de andere kant zijn er mensen die trots vertellen dat ze hun eigen producten thuis maken. Geweldig,

I wish. Persoonlijk heb ik na twee pogingen om zelf mijn producten te maken, er de brui aan gegeven. Ik heb mijn prioriteiten anders gesteld. Iedereen moet voor zichzelf bepalen wat past binnen zijn of haar levensstijl.

In ieder geval wordt het gebruik van etherische oliën tegenwoordig wereldwijd erkend. De effecten kunnen ook variëren afhankelijk van de persoon en de specifieke omstandigheden. Het wordt al duizenden jaren gebruikt met resultaat. Dit een beetje in analogie met eeuwenoude Chinese Geneeskunde en meridianen en de actuele energetische geneeskunde, mijn ander stokpaardje.

Voor hen die de schadelijkheid van toxines erkennen en actief aan hun gezondheid willen werken, biedt Young Living een breed scala aan producten voor zowel persoonlijk als huishoudelijk gebruik. Geen schuldgevoel als je geen tijd hebt om zelf producten te fabriceren. Het draait allemaal om keuzes maken die voor JOU werken in deze hectische wereld waarin we leven.

Ik heb mijn geluk gevonden bij Young Living op aanraden van een collega kinesitherapeute. Getest en goedgekeurd. Ze zijn pioniers op het gebied van essentiële oliën, met 30 jaar ervaring. Ze nemen de volledige productie in eigen handen, zijn milieubewust en bieden 100% pure oliën. Je ontdekt er producten die voldoen aan de hoogste normen. Dus, voor wie op zoek is naar gemak, kwaliteit, en een bewuste levensstijl, maakt Young Living het eenvoudig. Geen stress, geen schuldgevoelens. Wil je ook met essentiële oliën werken en met "lowtox" produkten, contacteer me hier, dan kan ik u wegwijs maken. Ik hoop dat als jij (en je gezin) ook (willen) kiezen voor leven met minder chemicaliën en natuurlijke producten dat je een bewuste keus maakt omdat je begrijpt wat je er allemaal mee kan en de waarde ervan ziet. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Nog meer info voor de geïnteresseerden:

Waarom is de Toxine Overbelasting Toegenomen?

Nu, ons snelle, moderne leven heeft geleid tot de creatie van een heleboel nieuwe chemicaliën, en sommige daarvan hebben hun weg gevonden naar onze dagelijkse gebruiksvoorwerpen. Denk aan die frisse geur van je favoriete luchtverfrisser. Jammer genoeg, vaak zijn het die heerlijke geuren die verre van natuurlijk zijn en in plaats daarvan synthetische stoffen bevatten.

Hier zijn enkele veelvoorkomende boosdoeners:

  • Parabenen: Veelal gebruikt in cosmetica en verzorgingsproducten.

  • Pesticiden: Aanwezig op groenten en fruit, zelfs na het wassen.

  • Insecticiden: Gebruikt in de landbouw om insecten te bestrijden.

  • Industriële Chemicaliën: Vaak gevonden in schoonmaakproducten en industriële processen.

  • Technologische Straling: Van elektronische apparaten die we dagelijks gebruiken.

In de huidige maatschappij zijn we omringd door een overvloed aan synthetische stoffen en chemicaliën. Van de lucht die we inademen tot het voedsel dat we eten, we kunnen simpelweg niet ontsnappen aan de invloed van toxines. Ons immuunsysteem, hoewel krachtig, wordt constant uitgedaagd door de toenemende toxinebelasting. De impact van toxines op onze gezondheid is verontrustend. Ze kunnen leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, allergieën, huidirritaties, en zelfs ernstigere aandoeningen op de lange termijn. De accumulatie van toxines in ons lichaam kan een stille, sluipende bedreiging vormen voor onze algehele welzijn.

Ons immuunsysteem is krachtig, maar de wereld om ons heen wordt steeds giftiger. Dagelijks komen vrouwen in aanraking met honderden verschillende toxines. Mijn mantra is simpel: als we iets kunnen doen om het te verbeteren, waarom dan niet?

Er zijn wetenschappelijke studies die wijzen op een toename van blootstelling aan toxines in de moderne samenleving. Deze studies onderzoeken verschillende bronnen van toxines en hun impact op de gezondheid. Enkele belangrijke punten en bevindingen zijn onder meer:

  1. Milieutoxines: Onderzoek heeft aangetoond dat milieuvervuiling en de aanwezigheid van chemische stoffen in de lucht, bodem en water zijn toegenomen. Dit omvat zaken als pesticiden, zware metalen en industriële verontreinigende stoffen.

  2. Voedselkwaliteit: Studies hebben aangetoond dat de moderne voedselproductie vaak gepaard gaat met het gebruik van pesticiden, herbiciden en conserveringsmiddelen. Dit kan leiden tot ophoping van residuen in voedsel.

  3. Levensstijlfactoren: Veranderingen in levensstijl, zoals het gebruik van bepaalde cosmetica, huishoudelijke schoonmaakmiddelen en verpakkingsmaterialen, kunnen ook bijdragen aan een toename van blootstelling aan toxines.

  4. Endocriene verstoorders: Onderzoek heeft aangetoond dat bepaalde chemicaliën als endocriene verstoorders kunnen fungeren, wat betekent dat ze het hormonale evenwicht in het lichaam kunnen verstoren.

  5. Accumulatie in het lichaam: Er is bewijs dat sommige toxines zich in het lichaam kunnen ophopen, vooral in vetweefsel. Dit kan leiden tot een langdurige blootstelling en potentiële gezondheidseffecten.

Wetenschap en etherische olien

In wetenschappelijke onderzoeken las ik dat etherische oliën o.a. het limbisch systeem in je hersenen stimuleren. Dat stuk van je hersenen is betrokken bij je geheugen, je stemming, je motivatie en gedrag. Wetenschappelijke studies tonen aan dat bepaalde essentiële oliën antimicrobiële eigenschappen hebben, terwijl 'lowtox' producten de blootstelling aan schadelijke chemicaliën verminderen. Ze zijn wetenschappelijk bewezen bondgenoten voor een gezonder leven.

 Hier zijn enkele bevindingen:

  1. Antimicrobiële eigenschappen: Verschillende etherische oliën, zoals tea tree olie, lavendelolie en eucalyptusolie, hebben antimicrobiële eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van bacteriën, schimmels en virussen.

  2. Stressvermindering en stemming: Sommige studies suggereren dat bepaalde etherische oliën, zoals lavendelolie, stress kunnen verminderen en de stemming kunnen verbeteren. Deze oliën worden gebruikt in aromatherapie.

  3. Pijnverlichting: Er is enig bewijs dat bepaalde etherische oliën, zoals pepermuntolie, kunnen helpen bij het verlichten van pijn, zoals hoofdpijn of spierpijn.

  4. Slaapbevordering: Etherische oliën zoals kamille en lavendel worden vaak gebruikt om ontspanning te bevorderen en de slaap te verbeteren. Er zijn studies die suggereren dat deze oliën slaapbevorderende effecten kunnen hebben.

Een beetje Geschiedenis, altijd mijn favoriete stuk…

Het gebruik van etherische oliën heeft een lange geschiedenis en kan worden teruggevoerd tot duizenden jaren geleden. Hier zijn enkele belangrijke punten in de geschiedenis van etherische oliën:

  1. Oude beschavingen: Het gebruik van plantenextracten en oliën voor rituelen, religieuze ceremonies, en medicinale doeleinden was gebruikelijk in oude beschavingen zoals die van de Egyptenaren, Grieken, Romeinen, en Chinese culturen.

  2. Oudheid: De Griekse arts Hippocrates, die wordt beschouwd als de 'vader van de geneeskunde', maakte gebruik van aromatische oliën voor hun therapeutische eigenschappen. Hij geloofde in het belang van een gezond evenwicht tussen lichaam en geest.

  3. Middeleeuwen: Tijdens de Middeleeuwen werd het gebruik van aromatische oliën vooral populair in Europa, waar kruiden en specerijen werden gebruikt voor medicinale doeleinden en om geuren te maskeren in een tijd van beperkte hygiëne.

  4. Renaissance: In de Renaissanceperiode werden etherische oliën, toen bekend als "essences," verder bestudeerd en gebruikt in alchemie en geneeskunde.

  5. 19e eeuw: De term "aromatherapie" werd voor het eerst geïntroduceerd in de 19e eeuw door de Franse chemicus René-Maurice Gattefossé. Hij ontdekte de genezende eigenschappen van lavendelolie toen hij het per ongeluk op een brandwond aanbracht. Zijn bevindingen leidden tot een grotere interesse in de therapeutische toepassingen van etherische oliën.

  6. 20e eeuw: Het gebruik van etherische oliën kreeg verdere bekendheid in de 20e eeuw, vooral dankzij pioniers zoals Marguerite Maury en Jean Valnet, die hun kennis deelden over de toepassing van etherische oliën in aromatherapie.



#Lowtox#Levensstijl#GezondLeven#Toxines#YoungLiving#EtherischeOliën#NatuurlijkeProducten#Gezondheid#Immuunsysteem#Luchtkwaliteit#Welzijn#NesHealth#Milieubewust

64 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page